We've updated our Terms of Use. You can review the changes here.

Estima el valencià II

by Canta Canalla

/
  • Streaming + Download

    Purchasable with gift card

     

1.
La iaia 01:45
Jo tenia una iaia, arrugada com la pansa, la volia amb bogeria perquè estava un poc tronada. Jo tenia una iaia, arrugada com la pansa, un bon dia se’n va anar i no va voler tornar. La iaia s’ha mort, no cantarem juntes, la iaia s’ha mort, no em contarà contes, la iaia s’ha mort, no tornarà a dir-me: Cosa dolça, bona nit… S’ha mort la iaia, s’ha mort el gat, s’ha mort el gos, la rata, el colom, s’ha mort la vida, s’ha mort la mort, que torne la iaia ja per favor. Uo uo uo… Però la iaia està ací, arrugada com la pansa, cada volta que a pense recorde el seu somrís. Però la iaia està ací, arrugada com la pansa, si jo plore de tristesa ella em diu sigues feliç. Uo uo uo… Sigues feliç
2.
Xe, xicon, quin grapat de menjars que veig, aquest món és tot ple de cultures i de gent. Hi ha diamants i melons, canyes de bambú, entrepans plens d’accents, curri i canelons. Gamba roja, sushi amb soja, primavera agredolça, arròs basmati, tallarines, Gao Xiao Ming, la de l’Ultramarins! Hi ha marrons que són blancs, negres i groguencs, amb ulls grans, xicotets, plans o redonets. Esquimals, europeus, àrabs de l’oest, valencians africans i americans. Gamba roja, sushi amb soja, primavera agredolça, arròs basmati, tallarines, Gao Xiao Ming, la de l’Ultramarins!
3.
L'espai 01:27
Corre, vine, puja al carro, que volem cap a Neptú i Urà, farem parkour per l’anella de Saturn a Júpiter i Mart, genial! Des de Venus veurem la Terra, a Mercuri ens socarrarà el Sol i a la Lluna, ben alta i dreta, la nostra bandera de la trompa gran. Som els astronautes cara d’elefant, solquem la galàxia amb un carro gastat, si vols venir, no t’ho penses dos vegades o perdràs el vol. Farem rutes per les estrelles esquivant meteorits i més perseguint pobres cometes que fugen veloços deixant un estel. Si ens atrapa un forat negre, no patiu que hi ha una solució encendrem una llanterna i amb la llum podrem eixir en un, dos, tres. Som els astronautes cara d’elefant, solquem la galàxia amb un carro gastat, si vols venir, no t’ho penses dos vegades o perdràs el vol.
4.
L'Escola 01:11
Tenim edificis que no sempre són amables i algunes vegades quatre reixes mal posades, no sempre hi ha arbres que facen ombra fresqueta i al pati el futbol és el que sempre mana. Però quan hi entres sents que has arribat a casa, companys i companyes que t’esperen cada dia, et diran un fum de coses que abans no sabies i veuràs que aprendre és viure amb alegria Vine, acosta’t, som l’escola, sí! Algun dia tenim classes que són avorrides i el mestre s’enfada i ens diu dos o tres cosetes, no hi ha dret que posen l’examen sorpresa, són quasi les quatre i jo estic adormint-me. Mola fer debats, assemblees, tertúlies, dir el que pensem i escoltar què sent l’altre, fer treballs en grup, saber geografia, i veure que aprendre és viure amb alegria Vine, acosta’t, som l’escola, sí! Escola en valencià i de qualitat, escola de qualitat i en valencià.
5.
Saps que Rosalia parla valencià? Ei, què passa! Parla valencià. Ei, què passa! Parla valencià. Ei, ei, ei, què passa! Parla valencià. Ei, ei, ei, ei. Què passa? Ei, col·lega, soc de l’Horta Nord i jo parle valencià i jo parle valencià. Què passa, què passa? Saps que Rosalia… parla valencià? M’agrada llegir, TikTok, Youtube i fer el gandul. El valencià parla’l, el valencià canta’l, el valencià escriu-lo, llig-lo i balla’l, balla’l… Tu també pots, sense gossera, jo també puc, flow de primera, flow de primera. Arriba la més rapera amb el que tot el món espera, estos flows tant de la terra, mira, soc una bandarra. Tira carretera si no veus el que lidera, rap de la Ribera que en valencià té més barra. Tu també pots, sense gossera, jo també puc, flow de primera, flow de primera. No tingues gossera amb el valencià, gaudeix mentre el balles i lladra al compàs. La vaig conéixer en traure el cap i en escoltar-la m’enamorí, com es movien pel paladar les galtes roges del valencià. La vaig conéixer en traure el cap i en escoltar-la m’enamorí, com es movien pel paladar les galtes roges del valencià. Amb ella llepe tot el que bull en la cassola del pana March, l’arròs al forn i la sal del mar, quan fa xup-xup el caldo ja està. Amb ella llepe tot el que bull en la cassola del pana March, l’arròs al forn i la sal del mar. Mamà, mamà, saps que Rosalia parla valencià? Balla el valencià, canta el valencià, balla el valencià, canta el valencià, Balla el valencià, canta el valencià, balla el valencià, canta el valencià. Val valen, val valen, val valen, val valen, val valencià à à. Parla en valencià si vols dominar la zona que no hi ha res més humà que voler fer-la ben bona. Parla-la, germà, germana, de nit i dia, parla en valencià com també ho fa Rosalia.
6.
Ring 01:48
El carril bici és infinit, el sol es pon allà al final, les canyes xiulen al canyar, l’orxata és verda en el xufar. Vaig amb ma mare pel sender, el timbre sona capaltard, sembla un pardal que cante ring, hi ha un gafarró en el manillar. Vaig fent aus, volant dient me’n vaig fent aus, volant dient… Mai no deixes de ring, ring, ring, ring, ring, ring, pedalejar. La vida va, la vida és una mountain bike.
7.
L'alegria 01:20
Sura en la piscina l’alegria, el flotador sura que sura, l’alegria va pel cel. Sura en la piscina l’alegria, el flotador sura que sura, l’alegria pel carrer. I va pel cel i va pel mar i va pel sol i va pels ulls… Que l’alegria sura pels badalls, que l’alegria sura pels avions, que l’alegria sura per l’amor, que l’alegria sura si somrius. I va pel cel i va pel mar i va pel sol i va pels ulls…
8.
La terra 01:43
Visca la terra que treballa a manotades el meu iaio, la veu dolceta de la iaia, els cosins i les veïnes. Visca la burra que la llaura, el xop i l’ombra de la quadra, visca la séquia plena d’aigua, les carxofes i la dacsa. Visca les xufes verdes d’Alboraia, visca les figues tendres, la muntanya, els melons d’Alger, ma casa els melons d’Alger, ma casa.
9.
Soc una espècie en perill d’extinció, un dinosaure a qui li agrada aprendre molt, un estudiant del pleistocé en l’era fosca del suspens. Soc l’arqueòleg d’un antic jaciment, un bloc de notes amb dos-cents excel·lents, un estudiant del pleistocé en l’era fosca del suspens. Soc Nefertiti i Tutankamon, sé exhumar restes, fer divisions, soc Cleopatra i Gengis Khan, trac bones notes, vull estudiar!
10.
Els núvols 01:33
Els núvols fan formes que es desfan, el que era un nan ara és un gegant. Els núvols fan el que vol el vent, ves-te’n amb ells, somiaràs despert. Formes, formes, avions en el cel, plens de passatgers. Formes, formes, avions en el cel, plens de passatgers. Si bufes fort, el que era un malson, un monstre roín, ara és un pastís. Formes, formes, avions en el cel, plens de passatgers. Formes, formes, avions en el cel, plens de passatgers.

about

Aquest disc és la segona part del projecte d'Acció Cultural del País Valencià "Estima el valencià" i ha sigut possible gràcies a la iniciativa d'aquesta entitat. Gràcies!!!

Més informació a: acpv.cat/estimaelvalencia2/

credits

released April 22, 2023

license

all rights reserved

tags

about

Canta Canalla Valencia, Spain

Som quatre xiquets i una xiqueta, tenim més de 150 anys i ens vam conéixer
mentre construíem un iglú a la Lluna. Ací a la Terra ens vam posar un nas roig i vam decidir
ajuntar-nos per fer música, contagiar la bogeria i ballar com un mira-sol. Som el que som i poca cosa més, guitarra, baix,
teclats, veu, bateria, quatre acords, alguns cors, un parell de solos i una màquina
de fer bambolles.
... more

contact / help

Contact Canta Canalla

Streaming and
Download help

Report this album or account

If you like Canta Canalla, you may also like: